Очертава се смазваща изборна победа на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов

...
Очертава се смазваща изборна победа на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов
Коментари Харесай

„Сова Харис“: ГЕРБ бие ПП с 10% разлика-28,8% срещу 18,8%


Очертава се смазваща изборна победа на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов към този момент води с цели 10% пред вторите от „ Продължаваме промяната “, електоралното съответствие сред двете групировка е 28,8% срещу 18,8%.

Това сочат данните от най-новото проучване на „ Сова Харис “, извършено в интервала 6 – 12 септември по поръчка на организация ПИК. Проучването е представително за пълнолетното население на страната, осъществено е измежду 835 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента.

Максимална неточност за 50% условен дял при 95% гаранционна възможност: 3,4%.

В момента записваме увеличение на дистанцията сред двете водещи политически сили, означават от „ Сова Харис “.

Ако изборите бяха тази седмица, ГЕРБ-СДС биха получили 28,8% от действителните гласове, а Политическа партия – 18,8%. Фаворит за третото място се обрисува Българска социалистическа партия с 12,7%, което значи отчасти възобновяване на позициите на социалистите.

Въпросът за четвъртото място стои открит, макар че за „ Възраждане “ е записана поддръжка от 10,4%, а гласовете за Движение за права и свободи са 8,7%.

Гласоподавателите на Движение за права и свободи са по-трудно налични за анкетьорските екипи, а и поддръжката от чужбина сигурно ще завиши резултата на партията, ръководена от Мустафа Карадайъ.

„ Демократична България “ наподобява сигурен участник в идващия парламент с 5,7% от действителните гласове. Партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев към този момент стоят над 4-процентната преграда – надлежно с 5,1% и 4,8% от действителните гласове. Очевидно оставащите дни от акцията до изборния ден ще са от решаващо значение за одобряване на техните позиции. Прави усещане и възходящият тренд на „ Изправи се, България “ (2,9%), които вършат сполучлива акция.

„ В интервал на рецесия политическото лидество придобива огромна тежест. Решенията, които би трябвало да вземат хората, заемащи виновни държавни позиции, имат дълготрайни последици. По тази причина в сегашното проучване включихме знак, който класира водещите политици в страната. С други думи, желаеме да разберем на кои персони гласоподавателите биха доверили носенето на отговорността за решение на тежките проблеми, произхождащи от спешната обстановка “, разкрива социологът Васил Тончев от „ Сова Харис “.

Очаквано водещата роля е на президента Румен Радев (44,9%), който сега управлява и изпълнителната власт. На второ място се наложи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов (37,5%).Очевидно дългото му наличие във върховете на властта и опитът, който е придобил водачът на досегашната съпротива, възстановяват доверието у него на забележителна част от гласоподавателите. Търсенето на непоклатимост в този миг очевидно работи в негова изгода.
Борисов е най-одобряваният водач
Управлявалите последното постоянно държавно управление Кирил Петков и Асен Василев са класирани надлежно на трета и пета позиция. Явно върху тях се концентрират очакванията на гласоподавателите от бранша, в който е позиционирана тяхната групировка.

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова е четвърта, привличайки поддръжката от обществения вектор. Десетката се попълня от водачите на обединенията, които претендират да имат роля в идващия парламент, като Костадин Костадинов, Христо Иванов, Стефан Янев, Слави Трифонов и Мустафа Карадайъ. Мая Манолова също намира място измежду първите 10, което демонстрира, че наличието й на политическата сцена е различимо и сигурно ще се отразява позитивно върху поддръжката за ръководената от нея групировка.

Нивото на изборната интензивност е основен въпрос преди всички демократично провеждани избори. Сигурни, че ще гласоподават на 2 октомври са 46,6% от гласоподавателите. Други 16,1% са сигурни в известна степен, само че имат съмнения. Спрямо последните парламентарни избори, извършени в края на предходната година, евентуално ще отчетем леко покачване на изборната интензивност.

Изследването демонстрира, че ГЕРБ-СДС в границите на предизборната акция са построили облик на мощната групировка. Според 38,9% от гласоподавателите това е обединението, която ще завоюва най-вече гласове, докато 18,6% смятат, че победител ще бъде „ Продължаваме Промяната “. Известно е, че любимците постоянно получават бонус от колебаещите се гласоподаватели.

Само 16,4% от гласоподавателите считат, че идните парламентарни избори ще излъчат устойчиво ръководство, което ще ни преведе през рецесията. Обратното мнение се застъпва от 59,2%. Налице е песимисъм за развиването на политическата конюнктура в страната.

Неяснотите в упованията на хората личат и в отговорите на въпроса кой би бил по-добрият вид за страната ни след идните парламентарни избори.

Равни са дяловете на гласоподавателите (22,4%), застъпващи двете противостоящи позиции: България да се ръководи от коалиция, доминирана от ГЕРБ-СДС, и България да се ръководи от коалиция, доминирана от „ Продължаваме Промяната “. Това опълчване демонстрира, че разделянето в нашето общество продължава да съществува и напрежението сред двете огромни публични групи ще се покачва. 

Даването на приоритет на стабилността можем да си разбираем и с обстоятелството, че 59,2% от гласоподавателите у нас споделят, че в резултат на рецесията материалното им състояние може да се утежни до степен да бъдат затруднени да се устоят. Няма да доближат до такава степен 26,0%. 14,9% не могат да преценяват.

На този декор вероятността на бъдещото ръководство се обрисува с кратковременен интервал, изпълнен с наложителни пожароопасни ограничения.

Това допуска предоставяне на приоритет на прагматизма пред идеологическите решения и не на последно място мощна противоположна връзка със протичащото се на терена на ежедневния живот на хората. В оставащите решаващи дни от предизборната акция печелившата карта за политическите сили ще бъде реализирането на контакт със здравия разсъдък на гласоподавателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР